Archief


2019Petangeske NK Doubletten

19 mei 2019

In het weekend van 18 / 19 mei was het een drukte van jewelste aan de Beukenlaan te Bergen op Zoom.
Vereniging ’t Petangeske hield daar zijn NK Doubletten. Jong en oud was aanwezig. De mannen hadden zaterdag en zondag hun wedstrijden en zondag werd er ook gespeeld door de dames en de jeugd.
Om de jeugd te stimuleren om lekker bezig te zijn met deze sport waren Toontje en Marieke uitgenodigd om ook een paar boules te gooien.
Na het welkomswoord van voorzitter Cees Simons werd er aan de reusjes uitgelegd hoe het spel werkte en was de wedstrijd begonnen. Een beetje vals werd er wel gespeeld maar toch hadden de reusjes gewonnen. Hiermee was het toernooi geopend.

Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting Klik voor een vergrotingBergse Stadsreuzen weer op pad.

12 mei 2019

Afgelopen zondag 12 mei waren de Bergse Stadsreuzen uitgenodigd voor een stoet in Venlo.
Het Akkermansgilde uit Venlo viert dit jaar hun 425 jaar bestaan doormiddel van een grote stoet door de historische binnenstad van Venlo. Vele reuzengroepen uit onder meer Brabant, Limburg en uit Belgie.
Ook namen allerlei historische groepen uit Duitsland, schutterijen, broederschappen en steltenlopers deel aan de stoet. De reuzen werden door een groot en enthousiast publiek verwelkomt.
De pas nieuw gevormde reuzenband van de Bergse Stadsreuzen maakte hun muzikale klanken meer dan waard ! De volgende stoet is al weer over een paar weken op 2 juni. Deze gaat weer naar Limburg, namelijk Maastricht.

Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting Klik voor een vergrotingHeugelijk nieuws tijdens de algemene ledenvergadering

11 april 2019

Afgelopen donderdag 11 april was er een heugelijk feit tijdens de algemene ledenvergadering
van de vereniging De Bergse Stadsreuzen.

Zo werd Jan Koopman benoemd tot ere-lid van de vereniging. Jan is de man van het eerste uur.
Hij geldt als een van de architecten van een volkscultuur in Bergen op Zoom die als meer dan 30 jaar
actief is. Heeft meegewerkt aan het bouwen van de reuzen en heeft een daarbij ook een bestuursfunctie vervult bij het oprichten van de Reuzen als vereniging. Jan was verantwoordelijk voor de kleding en zette daarbij ook de puntjes op de i. Het Reuzenbloed zit in de familie want een derde generatie Koopman is lid van de club.
Jan is een hardwerkende vrijwilliger, heeft een groot hart voor de club en heeft ’t geheel ook smoel gegeven van hoe de Stadsreuzen de straat op gaan.

Maar ook Peter Apers werd benoemd tot ere-lid.
Lid sinds 1992 en sindsdien een trouw meegaand lid tijdens de vele reizen van de Stadsreuzen.
Was oud-voorzitter en heeft contacten over de gehele Reuzenwereld. Zijn kennis wat betreft de reuzen groepen is fenomenaal. Naast het organiseren van de Reuzenstoeten in Bergen op Zoom is Peter ook zeer actief met ’t filmen van de stoeten die worden gemaakt.

Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting Klik voor een vergrotingBergse Stadsreuzen haalt 116 punten bij Geschiedenisquiz

5 april 2019

Afgelopen vrijdagavond 5 april 2019 was er weer de Geschiedenisquiz van de Geschiedkundige Kring.
Deze werd gehouden in de Stoelemat. Zo’n 21 Bergse groepen als culturele, politieke en muzikale deden mee voor de titel de beste te zijn op gebied kennis van de Bergse geschiedenis.
Ook de Bergse Stadsreuzen deden mee voor de 15e keer. Ons team werd bemand door Leon en Lenie, Jan, Peter, Guido en Burthy. Er werden vier rondes gehouden met allerlei vragen met betrekking tot o.a. de Vastenavend, W.O. 2, de markiezen, Bergs dialect,bekende Bergenaren en 3 aparte rondes met vragen over stadspoorten, emblemen van allerlei Bergse verenigingen en Bergs aardewerk.
De Stadsreuzen eindigden op de 13e plaats met 116 punten.

De winnaar was dweilband Toeteroet met 152 punten. Maar goed we doen dan ook mee voor de leut.
Met “gezonde snacks” op tafel ( komkommer en tomaatjes ) was ’t weer een leutige boel met ook een pilske op z’n tijd.
De reuzen waren d’r weer bij !

Klik voor een vergroting


2018


Bergse Stadsreuzen haalt 111 punten bij Geschiedenisquiz

13 april 2018

Vrijdag 13 april was 't weer de geschiedenisquiz van de Geschiedkundige kring van Bergen op Zoom. Voor de 14e keer werd de quiz gehouen en stond in het teken van 50 jaar Geschiedkundige kring. Ons team van de Bergse Stadsreuzen bestond dit jaar uit; Jan, Joost, Guido, Leon, Lenie aangestuurd door teamcaptain Burthy.

De quiz bestond uit 4 ronden en een aantal themaronden met afbeeldingen. Er waren veel vragen over Bergen op Zoom tond het jaar 1968. Er waren vragen die soms 1 van ons wel wist, maar er waren ook vragen die veel discussie gaven over wat het juiste antwoord nu zou moeten zijn.

Maar gezellig was het met een tafel vol meegebrachte versnaperingen. Ook het gerstenat smaakte zeer goed! Tijdens de tussenstamn stonden we 1e! Helaas vielen we terug naar de 4e plek die we tot de laatste ronden konden behouden. De laatste ronde bracht ons helaas op de 8e plek. Toch niet slecht met onze behaalde score van 111 punten!!

De winnaars dit jaar waren de Vereniging Binnenstad met 136 punten.

Trots waren wij zeker en volgend jaar willen we graag voor een 15e keer meedoen!

Klik voor een vergroting


Bergen op Zoom is een reus ontvallen...

19 januari 2018

Verdrietig hebben wij kennis moeten nemen van het plotseling overlijden van onze REUZENVRIEND, erelid en nestor.

Jan van Giels

Bewust van het belang van tradities voor onze stad, heeft hij als initiatiefnemer van de Bergse Stadsreuzen een oude traditie in ere hersteld en de reuzenstoet weer terug in Bergen op Zoom gebracht. Wij zullen zijn initiatieven, humor, kennis en betrokkenheid missen, maar zijn gedachtegoed in stand houden.

Jan, het was een voorrecht jou te mogen kennen.

De Bergse Stadsreuzen wensen zijn kinderen, kleinkinderen en overige familie veel sterkte toe.

Bestuur en leden Vereniging Bergse Stadsreuzen

Klik voor een vergroting


2017


Sancta Maria knutselt een reus voor Vaderdag

30 mei 2017

Nog geen idee wat je met Vaderdag gaat doen? Tip: Neem vader mee naar de Reuzenstoet! Of nog leuker: kom de dag ervoor, op 17 juni, ook kijken naar de Kinderreuzenstoet. Op diverse basisscholen zijn ze al druk aan het knutselen om een mini-reus te maken.

Klik voor een vergrotingStoet van vijftig Reuzen in Bergen op Zoom

14 mei 2017

Vijftig reuzen. Uit binnen- en buitenland. In het centrum van Bergen op Zoom. Op Vaderdag, zondag 18 juni. Voor de Internationale Reuzenstoet 2017. Georganiseerd door de mensen van de Bergse Stadsreuzen. "We hebben vijf jaar moeten wachten op dit evenement", zegt woordvoerder Flup Remijn.Route reuzenstoeten 2017 bekend!

9 mei 2017

De definitieve route van de kinderstoet en de reuzenstoet van 17 & 18 juni zijn bekend. Ook het programma is definitief!!

Klik voor een vergroting


Rabobank steunt de Bergse Stadsreuzen

15 maart 2017

Vandaag hebben wij een mooi sponsorbedrag ontvangen van de Rabobank voor onze vereniging en Reuzenstoet!

Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting


Samendoen - Spaardoel de Bergse Stadsreuzen

9 maart 2017

De Bergse Stadsreuzen Jan Metten Lippen, Trui van de Toren en hun kinderen Toontje en Marieke trekken er meermaals per jaar erop uit om met een bont gezelschap van muzikanten en hovelingen mee te lopen in reuzenstoeten en reuzenfestiviteiten in binnen- en buitenland. Zo delen zij op een bourgondische manier en met een historische knipoog de Bergse cultuur! Wil jij ook punten sparen voor De Bergse Reuzen? Dat kan! Selecteer dit spaardoel in je online profiel.

Op 18 Juni 2017‬ organiseert De Bergse Stadsreuzen de vijfjaarlijkse REUZENSTOET in Bergen op Zoom.


Uniek scholenproject voor Reuzenstoet 2017

10 februari 2017

Basisscholen zijn gevraagd om mee te doen middels een reusachtig mooi project. De kinderen worden uitgedaagd om kleine duurzame reusjes te bouwen met herbruikbare materialen en deze dan te presenteren in de mini reuzenstoet.